Köybağı Yöresel Şarap Evi Avanos NEVŞEHİR
1.GÜN
Avanos gezimizde BİR SONRAKİ durağımız KÖYBAĞI YÖRESEL ŞARAP EVİ oldu. Aslında benim listemde önceden ismini çok duyduğum TURASİN ve KOCABAĞ şarap fabrikalarını ziyaret etmek vardı. Fakat bu gezide birçok kez '' misafir umduğunu değil bulduğunu yer '' durumunu yaşadık :)))Peki kötü mü oldu? ASLA! Her seferinde o kadar güzel deneyimler kazandık ki...
Bu kez de ÇARŞIDA çömlek yapım atölyesinden çıktıktan sonra ilerlerken gördüğümüz ŞARAP EVİ tabelasını takip ediyoruz...
Çok az yukarı tırmandıktan sonra karşımızda beliren ŞARAP EVİNİN duvarlarında ki figürler dikkatimizi çekiyor. Avanos' un hatta genel olarak KAPADOKYA' nın genelinde bu hakim. Her yerde tarihin izlerini görmek ve hissetmek çok da zor değil...
Aynı zamanda AVANOS KÜLTÜR ve SANAT EVİ olan şarap evine hemen giriyoruz...
Bu küçük ve sıradan bahçe ilerleyen dakikalarda bizim için büyük KURTARICI oldu :)) İçeride ki TADIM saatlerinden ve ŞARAP muhabbetinden bizim kadar haz etmeyen 2tek' in minik erkeğini oyalayan bir yer oldu :))
Taş evin içinde SOĞUK ve KARANLIK bir ortamda yüzlerce ŞARAP karşılıyor bizi içeride :))
Ve bir de sınırsız bilgisiyle SÜLEYMAN HOCA... Süleyman İMAMOĞLU aynı zamanda ÇEVRE GÖNÜLLÜSÜ...
Önce bir itirafta bulunmak gerek. Benim şarapla ilgili uzmanlık anlamında hiçbir iddiam yok, sadece ŞARAP İÇMEYİ SEVEN, her şarabı da içemeyen biriyim. Ama bugün burada o kadar çok şey öğrendim ki, artık hüpürt diye içtiğim şaraba saygım var, bir kaç da bilgim :))
Çok uzun bir bilgi akışı oldu hocamdan ben de aklımda kaldığı kadarıyla sizinle paylaşmak isterim...
Öncelikle şarabın en büyük düşmanının GÜNEŞ IŞIĞI olduğunu öğrendik. Yıllanmış şaraplar kıymetli evet ama ne kadar çok YILLANMIŞ o kadar DEĞERLİ anlamına gelmiyormuş. En eski şarabın 134 YILLIK olduğunu da öğreniyoruz bu arada...
İyi şarabın içtikten sonra kesinlikle BAŞ AĞRISI yapmaması gerekiyormuş. Eğer şarap içtiğiniz gecenin sonunda baş ağrınız olduysa, içtiğiniz şarabın içinde SU var demektir. Su demişken de birçok insandan duymuşumdur, alkol alımının ertesi günü BOL SU içtiklerini. Kesinlikle ÇOK HATALI olduğunu öğreniyoruz!!! Karaciğerinizi MAHVEDERSİNİZ!!! Peki ne yapmalı? En iyisi YARIM GREYFURT yemekmiş...
Şarabı saklama KOŞULLARI mevzusu da önemli. Şarabınızı tüketmeden 1 SAAT ÖNCE SEBZELİKTE 5 dk. soğutun sonra 5 dk. da 7 derecede muhafaza edin. Her şarabın tüketiminde ise farklı dereceler söz konusuymuş. Daha yüksek olursa ŞARABIN TADI değişirmiş. Örneğin; BEYAZ AVANOS 5 derece, BEYAZ EMİR 7 derece, KALECİK KARASI 8 derece, BOĞAZKERE 10 derece gibi...
Peki bana çok karışık geldi şimdi , DERECELERİ AŞAĞI YUKARI nasıl ayarlayacağız HOCAM diyorum :))) Hemen pratik bir BİLGİ geliyor :) 5 DAKİKA SOĞUTURSAK 5 DERECE OLURMUŞ. Daha soğuk olması gereken şaraplar içinse, çıkarınca BUZ KOVASINA KOYMAMIZ GEREKİYORMUŞ...
Bu bilgi akışı sırasında biz de damağımızdan TEKER TEKER yuvarlıyoruz tabi güzelim şarapları :))) Tek bir yudumda ağzına al, ÖNCE SOLA sonra SAĞA AL ve damağının altında gezdir ve YUT!!!
Gözlerim NASIL IŞIL IŞIL :)) Şarap faydalı işte :)) Peki biz neler aldık? EMİR VELVET KOCABAĞ ve ÖKÜZGÖZÜ VELVET BOĞAZKERE . Tabi ki birer tane DEĞİL :)))
Biz birkaç saat süren böyle güzel bir etkinlikte bulunduk. Sizin de yolunuz düşerse mutlaka SÜLEYMAN HOCAYLA tanışın. Buradan tekrar KOCAMAN TEŞEKKÜRLERİMİ iletiyorum kendisine...
Bu arada İLETİŞİM bilgilerini de paylaşmak istiyorum çünkü arzu ederseniz adresinize de KARGO ile yollanılıyor...
Aklıma gelmişken bir de SON BİR BİLGİ. Şarabınızı aldıktan sonra TERS çevirin der HOCAM, içinde minik minik partiküller vardır ve ters çevirdiğinizde bütün bu partikülleri MANTAR ÇEKER ve siz içerken TERTEMİZ bir şarap İÇERSİNİZ ...
Yöresel Şarap Evi KÖYBAĞI
Tel: 0384 5116767
Gsm:0532 6669842
Adres: Orta Mah.805.Sk. No:2/4 AVANOS-TÜRKİYE
Web: www.koybagi.com
İnstagram: yoreselsarapevi
Facebook: Avanos Yöresel Şarap Evi
Sevgiyle Kalın...
Yorum Gönder
Fikirlerinizi Lütfen Benimle Paylaşın